Panzej 2010.06.01. 17:36

Mosogatógép

Emlékszem, hogy is feledhetném az öcsém diadalmas arcát, amikor rendszeres vitáink vége felé, minden érvből kifogyva módszeresen odavágta elém a bingót, a hatos kockát: Na mondjál csak egy híres női feltalálót, híres zeneszerzőt, vagy festőt! Na, csak egyet!

A tudósok Marie Curie ténykedésének hála, kiestek a pikszisből, de persze ő is csak a férje miatt kezdett kutatni, hát persze, nyilván azért, még csak esetleg sem érdekelhette a tudomány, még csak esetleg sem lehetett okos, nem.

Pedig meglepően sok okos nő szaladgál a tudomány és a technika történelmében, még akkor is, ha végül csak a férjük nevével sikerült érvényesülniük, még akkor is, ha a tudást úgy lopkodták össze könyvekből, a férjük által járatott tudományos lapokból, vagy a gyerek házitanítója mellett ülve.

Itt van mindjárt az én hősöm, akiről nem, nem tudtam semmit, csak úgy látatlanban áldottam a kezét annak az – úgy képzeltem – ügyes mesterembernek, aki feleségét megsajnálva végül csak elkészítette az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb konyhai áldását a – mosogatógépet.

Aztán rábukkantam erre a cikkre:

 

“A 19. százas nyolcvanas éveiben az illionisi Shelbyville-ben élt egy jómódú hölgy, bizonyos Josephine Garis Cochrane, aki féltette a cselédeitől a családi porcelánkészletet, ő maga viszont utált mosogatni. Egy nap a piszkos edényhalom fölött aztán úgy döntött, hogy – őt idézzük – “ha senki se hajlandó feltalálni a mosogatógépet, akkor feltalálom én magam”. Fél óra alatt megvolt az alapötlet, a működőképes változat elkészítésében hátráltatta azonban, hogy férje váratlanul meghalt, súlyos adósságokat hagyva maga után. Az elszánt hölgy azonban megküzdött a nehézségekkel, 1886-ban szabadalmaztatta találmányát, és az 1893-as chicagói világkiállításon el is nyerte vele az első díjat. “

                                                                                    (Éva, 2009. január)

Nő volt, hát persze, hogy nő, nyilván nő volt, logikus, hogy nő volt! Mert miért is jutna ilyesmi egy pasas eszébe??

A bejegyzés trackback címe:

https://panzej.blog.hu/api/trackback/id/tr842040305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nehogymár 2010.06.02. 13:36:02

Frida Kahlo.
zenében annyira nem vagyok otthonos, de üzenem az öcsédnek, hogy Mendelssohn húgát, Fannyt, éppolyan tehetségesnek tartották, mint őt, de többek között még éppen M. is eltanácsolta a zeneszerzéstől, mondván nem nőknek való.
nem feltétlen azért nincsen, mert nem volt elég jó senki...
és jellemző, írónőket nem követelt :)

nehogymár 2010.06.02. 13:39:29

és most megyek, és hálát adok Josephine Garis Cochrane-nek, hogy van időm kommentelni :)

Panzej 2010.06.02. 14:31:22

Ahhh.. Szóval Mendelssohn félt a konkurenciától.. Milyen tipikus!!:-))

Dortje 2010.06.02. 23:08:41

Mary Anderson 1905-ben szabadalmaztatta az ablaktörlőt.

Nő a feltalálója egy csomó háztartást és női életet megkönnyítő dolognak: a vasalódeszkának (Sarah Boone 1892), a melltartónak (Mary Phelps Jacob), a vákumos csomagolásnak és a gázégőnek (Amanda Jones, 1880)

Biztosan ismerősen cseng az Apgar név. Gyerekszületsékor ezt a skálát használják, amit Virginia Apgar vezetett be 1949-ben. A Columbia egyetemen diplomázott 1933-ban, az első női doktorok egyike volt.

Lillian Moller Gilbreth amelett, hogy 12 (!) gyermek édesanyja volt, feltalálta a lábbal nyitható szemetest, a turmix gépet, meg még egy csomó dolgot. Például ő volt az első, aki a kialvatlanság és stressz rossz hatását leírta (vajon honnan vette az ötletet!? ;) ) és a GE-nél dolgozott. Többek közt a konyhai berendezések megfelelő magasságát, méreteit kísérletezte ki. De ez a hölgy annyi mindent csinált, hogy tutti írtak róla egy könyvet.

De már hallom a férfiak szavát, hogy persze-persze de egy normális (nem konyhai) szabadalom se volt. De volt. Pl. 1997-ben szabadalmazták a Geobond nevű anyagot, ami tűzbiztos építőanyag. (Patricia Billings). A kevlart, ami az acélnál ötször erősebb, azt is egy nő fedezte fel, Stephanie Kwolek. Vagy két nő együtt szabadalmaztatta a Nystatint (egy, főleg amarikában elterjedt antibiotikum) (Elizabeth Lee Hazen és Rachel Fuller Brown )

És egy csomó Nobel díjas is van. De az ugye a tudós kategória. (egyébként pedig MArie Curie nem a férje miatt kezdett el kutatni, hanem jóval előbb már beleásta a tudományokba magát. A férje hozzá képest egy szürke kisegér volt. Mindenkinek ajánlom az életrajzi könyvét, amit a lánya írt, nagyon érdekes.)

Így akkor lesz mit mondani az öcsédnek. :)

motymoty 2010.06.03. 09:10:04

Azt hiszem Mary Phelps Jacobbal nem lennék jó barátnők. A harisnyát és a magasarkú cipőt is nők találták ki? Mert akkor nagyon szomorú leszek.

zoxó 2010.06.03. 21:28:18

Ada Lovelace, Lord Byron lánya, akinek az anyja is híres matematikus volt (a paralelogrammák hercegnője, ahogy a férje nevezte, aki mellesleg a saját féltestvérével csalta meg. Mármint a férj féltestvérével.) Ada készítette az első számítógépes programokat egy olyan sz.g-re, amely soha nem készült el teljes egészében, de a programok nagy része ma is helytálló.

Dortje 2010.06.03. 23:33:38

Húú, hát Ada Lovrancet kifelejtettem! Pedig róla egy programozási nyelvet is elneveztek! ;)
Érdekes például, hogy a Microsoft eredetiséget igazoló hologramos matricáin az ő képe van!
süti beállítások módosítása