2010.05.27. 17:59
Meg tudom csinálni!
Miranda barátnőm egy igazi gourmand. Ő az, aki cipőre, ruhára óvatosabban nyitja a pénztárcáját, mint szalámira, olajbogyóra, tíz deka Oud Amsterdam-ra, vagy egy üveg zamatos vörösborra. Nála a kaja szent, a minőség az első, az alapanyag mindennél fontosabb. Cipőt a cipőboltból, sajtot a Sajtüzletből. Sőt. Szalámit a Szalámiboltból, kenyeret pedig csakis a sütőből. Mert Miranda barátnőm, aki természetesen eddig sem engedte be a lakásába a 95 forintos kemencés kenyeret, ráunt arra, hogy minden nap elgyalogoljon az icipici, már-már házi pékségbe, az aranyárban mért meleg olajbogyós kenyérért, és egy ideje inkább azt is maga süti, otthon.
Nem leszek álszerény, elég jól képzett konyhatündér vagyok. Szeretem az izgalmas kajákat, százféle fűszerem van, szívesen főzök, és imádok sütni. De a kenyér, az más. Az valami misztikus, valami szívet melengetően rusztikus, amit csak sokszoknyás nénik tudnak gömbölyű, fehér, szakavatott kezekkel gyúrni, és keleszteni órákon át tökéletesre. És még akkor is, ha a mi hétköznapi kenyerünk gömbölyű kezek helyett csak gépkarokat és szőrös mancsokat látott, akkor is, a kenyér misztikus, a kenyér rusztikus, a kenyérhez tapasztalat kell. Nem lehet csak úgy nekirontani, nekiállni, belefogni, gondoltam én, egészen eddig a szombat estéig. Mert tekintve, hogy Pünkösd miatt az egész család reggeli kenyere lógott a levegőben, kénytelen voltam félretenni a kenyérsütés vélt nehézségei miatt érzett minden félelmemet, averziómat, és belevágni a Miranda-féle nagyvonalú „összekevered, összeöntöd, ha van egy kis ez meg az beleteszed, és elég fél órát keleszteni” kenyérbe. És lám-lám, már másodszor sikerül nyelvcsettintősen finomra.
Szóval ilyenre:
Tömény, mert van a tésztában egy kis olivaolaj, összevagdalt olajbogyó, meg szárított paradicsom, és fűszeres, mert tettem bele egy nagy csipet bazsalikomot, és némi oregánót. Egy fél kilóval két-három napig is elvagyunk. És tegnap már én is csak messziről méregettem az ötbetűs hiper 95 forintos kenyerét.
17 komment
Címkék: étel kenyér
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
OMara 2010.05.27. 22:02:04
Eddig egyedűl a kenyérsütésre nem mertem vállalkozni, annak ellenére, hogy számtalan receptet olvastam már ebben a témakörben.
A kenyered nagyon guszta, gondolom finom is!
A csemetéid mit szóltak az új izhez?
Konkrétan az olajbogyóra gondolok.:)
Megtennéd, hogy leirod a receptet!:)
zuzmó 2010.05.28. 07:25:52
zuzmó 2010.05.28. 07:31:01
Nagyon profi kenyeret sütöttél! A gyerekek hogy "birkóztak" meg az új ízekkel? Palkó eszik már kenyeret vagy kenyérhéjat?
Mi is itthon sütjük, de csak magokat teszünk bele, mert pl. az olajbogyó nálunk nem örvend túl nagy népszerűségnek :( . A recepted engem is érdekelne :)
zuzmó 2010.05.28. 07:35:38
OMara 2010.05.28. 10:22:03
Panzej 2010.05.28. 14:35:54
Anna mamája 2010.05.28. 15:58:13
Anna mamája 2010.05.28. 15:58:48
zuzmó 2010.05.28. 17:03:25
Kíváncsi vagyok erre a sima sütős variációra is.
mégnem 2010.05.28. 17:37:16
Magenta (törölt) 2010.05.28. 20:50:14
Panzej 2010.05.29. 14:30:14
Itt a recept:
1/2 kg liszt
3 1/2 dl langyos víz
1 zacskó szárított élesztő vagy lehet sima,kb 15gr, de akkor 1/2 dl langyos tejben 1 kiskanál cukorral kelesztve (nyilván a vízből akkor csak 3 dl kell)
+ amit akarunk ízesítésnek: hámozott tökmag. szotyi, szárított paradicsom, gerezd fokhagyma szétnyomva, hagymakarikák, zöldfűszer stb.
1 nagy csipet só
Lisztet vizet élesztőt robotgéppel összekavarom, beleteszem az opcionális ízesítőket is, majd a robotgépet közepes fokozatra kapcsolom, és négy percen keresztül dagasztom a tésztát. (Ne legyen a tészta mellett nyitott ablak, huzat.) Ha a tésztához egy kis olivaolajat is löttyintek, akkor a kenyér töményebb és tartósabb lesz.
Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától, homogén, "nedves".
Kiveszem a keverőtálból, átgyúrom, majd cipót, vagy két hosszúkás veknit formázok belőle, és letakarva még fél órát kelesztem meleg, egyenletes hőmérsékleten.
Közben bemelegítem a sütőt 180-200 fokra, zsírozott tepsire (vagy sütőpapírral bélelt tepsire, de nekem beleragadt a sütőpapír a kenyérbe) rakom a cipót, megvizezem a tetejét, majd 25-30 percig sütöm. Ha van kenyérsütő programod, használd nyugodtan.
Jó étvágyat!
Panzej 2010.05.29. 14:32:02
OMara 2010.05.29. 20:03:34
Anna mamája 2010.05.29. 20:30:46
Dortje 2010.05.31. 14:08:44
Nekünk is volt egy kenyeres időszakunk. De aztán lecsengett. Most az elősütött kiflik-zsemlék-bagettek a nyerők nálunk. Ilyen hosszú hétvégék után, nyaralás utánra, amikor üres a hűtő, szoktunk venni, meg ha kedvünk van csak úgy. Olyan jó reggel a friss ropogós kiflit enni. De mindig kétszer annyi fogy, mint a rendes kifliből. Ha nem próbáltátok, akkor ezt is érdemes kipróbálni ám!
OMara 2010.06.01. 13:18:33
Ezek valóban nagyon finomak,...
Egy picit megsimizem őket vizes kézzel, sütés előtt, úgy még ropogósabb lesz. A konyhából kijövő finom szimatról nem is beszélve. Jó erre kezdeni a napot.
Utolsó kommentek