Palkó hamarosan nemcsak öcs lesz, hanem báty is, és ennek tiszteletére az egyik hétvégén új ágyacskát kapott. Kicsit féltünk tőle, hogy mit fog szólni hozzá, de minden aggodalom feleslegesnek bizonyult. Palkónak rettenetesen tetszik az új ágyikó, bár természetesen fogalma sincs arról, miért kapta. Kis vattaagyával egyelőre még nem érti, mit hablatyolunk itt össze mindenféle kisbabákról, talán azt hiszi, valami előre hozott szülinapi meglepetést kapott, milyen édescuki szülei vannak, nahát.

Az új ágy egyébként nem is olyan új, hiszen Lackó kapta még annak idején Hollandiában, csak aztán ahogy bővült a család, Lackónak fel kellett költöznie egy emeletes ágy tetejére, az ágyacska pedig darabokra szedve pihent a mi ágyunk alá dugva. Egy igazi kis törpeágyról van szó, ami szükség szerint két méterig nagyobbítható. Palkó jelenleg keresztben is kényelmesen elfér benne.

Palkó tehát egy nagyfiús ággyal, mi pedig ezzel párhuzamosan rengeteg új ősz hajszállal lettünk burzsujabbak. Az új ágy ugyanis nem tette könnyebbé az életünket, sőt. 

Az elmúlt pár hétben az ágyacska, eredeti funkcióján jócskán túlmutatva, elsődleges buliforrássá nőtte ki magát. Ott van rögtön ugye az első észlelhető különbség, a rácsok hiánya, ami valahogy azt közvetíti le a kis kókuszdiófejnek, hogy a továbbiakban nem kötelező aludni, azt csinálunk esténként, amit akarunk. Így aztán nem meglepő, hogy villanyoltás után nem belenyugvó helykeresgélés zajlik a kiságyban, hanem élénk felpattanás, vad játék, illetve időről-időre a már nyugalomba vonult szülők kísértése  hosszú, fehér hálózsákban.

Aztán ott van az is, hogy az új ágyba az ember azt cipel be, és akkor, amit és amikor akar. Az akkor és amikor pedig az utóbbi időben feltűnően sok esetben jelenti a lefekvés utánt meg az éjszakát. Így növekedett meg a plüssállat-állomány Palkó nyughelyén egyik napról a másikra, így találtam többször is az alvó fiatalembert kezében egy képeskönyvvel és sok másikkal körberakva délutánonként, sőt, este is. Nyilván Palkó is hisz abban, amiben Lackó annak idején, hogy az ember szeme éjszaka világít, azaz a sötétben olvasás a tehetséges kölköknek egyáltalán nem jelenthet semmiféle akadályt.

Ahogy a szülői háló felé tartó reggeli zsákban futások sem. Mikor Palkó, aki a nap első sugaraival, de sokszor akár azok hiányában is egyszer csak megjelenik az ágyunk mellett, és hangos "mama" kiabálással adja az apja tudtára, hogy most már pedig mellé fog feküdni. Ha pedig a férjem nem mozdul elég gyorsan, akkor Palkó a tisztánlátás kedvéért pontosít is, és a kissé univerzálisabb mama mellé odatársítja az "anya" szócskát is. Ezen kizárólag L-t hajlandó szólítani. Néha még hallom L erőtlen tiltakozását, hogy "dehát én Papi vagyok", ám egyre ritkábban. Inkább csak röhögünk. Nálunk tehát mama van, és anya is. Külön. Modern család vagyunk.

Mondanom sem kell, Palkó befészkelődése nem édes szuszmákolást jelent, hanem izgés-mozgást, játékra provokálást, hangos énekléssel és gügyögéssel kísérve. Persze az igazi öröm az az, mikor nyakig pisis hálózsákkal érkezik a fiatalember, akkor még dagonyázásra sincs lehetőség, pattanni kell.

Azt egyébként sosem értettem, hogy tudnak a gyerekek állandóan ebben a pattanó üzemmódban funkcionálni. Mert ezek a kölkök ahogy kinyitják a szemüket, másznak ki az ágyból, akármi van, piros pofikkal, imbolyogva, a szemük is már csak menés közben tisztul ki, és a második szobánál már futnak, ordítanak, játszanak, hemzsegnek. Ezt nagyon irigylem tőlük. Erre a programra nekem sokkal nagyobb szükségem volna, de egyik gyerek sem hajlandó kiírni nekem.

És már jön is. Már eléri a kilincset, gond nélkül kiereszti magát a szobából, léptek topognak, aztán egyszer csak itt áll. Mama, mondja, és rámutat a délutáni kávém maradékára, átgázol a laptopomon, hogy megkaphassa a cukros habmaradékot. Én hülye meg még oda is adom neki.

Első számú szabály: csak hiszti ne legyen.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panzej.blog.hu/api/trackback/id/tr172845198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása