Panzej 2012.12.19. 09:17

Karácsonyi vacsora

Vergődöm a karácsonyi menü miatt. 

Régen, gyerekkoromban a rántott hal, általában ponty, krumplisaláta és valami torta volt a menü, aztán ahogy férjhez mentem, hol nálunk, hol a férjem családjánál vendégeskedve ettük amit kaptunk.

Anyósoméknál pulyka van, ezért amikor megszülettek a gyerekek, és már "saját" karácsonyunk volt, a hallevest és pulykát próbáltam megszoktatni a családdal. De egyiket sem ették nagy kedvvel. Minden évben ott izzadok a konyhában, locsolgatom a pulykát, amiből este alig fogy, másnapra meg úgy kiszárad, hogy senkinek nincs kedve hozzányúlni. A hallevesnek is leginkább csak a leve fogy, és idegesítő az is, nehogy a kicsik benyeljenek egy szálkát.

Süti az nem gond, csokis kell, és akkor mindenki megnyugszik.

Utálom a kérdésfeltevéssel végződő posztokat, de Ti hadd kérdezzem, meg, Ti mivel készültök karácsony estére? Mi vált be a kölköknek, hogyan csináljátok, hogy nem kell nyolcfélét főznötök ahhoz, hogy mindenki jóllakjon?

A bejegyzés trackback címe:

https://panzej.blog.hu/api/trackback/id/tr114972738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzlány 2012.12.19. 10:29:27

Nálunk kacsasült van majd minden évben, hagymás tört krumplival, lilakáposztával, volt hogy lilahagyma-lekvárral. Idén is az lesz, nem bírjuk megunni :)
Tesóméknál hortobágyi húsos (a tejfölös szószban tepsiben sült) palacsinta a menü minden évben - nem nagyon ünnepi, de ezt szeretik a legjobban mindnyájan.
Boldog karácsonyt! :)

motymoty 2012.12.19. 11:20:50

Hidegtál. Mindenki talál benne kedvére valót.

januar18 2012.12.19. 12:35:02

Tej-tojás-szója allergiás kisebb gyerek, így minden édesség kiesik szinte, mert ha a nagyobb eszik bármiből, akkor a kicsinek is kell, és nem akarok egész karácsonykor veszekedni ezen.
Szóval nálunk mézeskalács van, a kicsi módosított verziót kap, háztartási kekszet cukormázzal.
Meg töltött káposzta lesz, amit rendelek. :)
Amíg nem voltak a gyerekek, addig én is hidegtálat készítettem.

Ariaden 2012.12.19. 14:27:18

Baconbe tekert szűzérmék, krokettel, (kicsiknek sültkrumpli), csokis brownie vaníliafagyival, csokiöntettel, mogyoróval. :)

A kacsasült is nagyon jó ötlet, az is nagyon finom!
A lényeg: Olyan étel legyen, ami mellett nem kell ott állni (sül a sütőben magától) és mindenki szereti! :)

OMara 2012.12.19. 15:16:15

Mivel én sem szeretek sokat vesződni a konyhában, neked is ajánlom az előre bepácolt husokat.
Például: csikecombokat áztass majorannás nyers, hideg tejbe 2 napig. Utána serpenyőben pillanatok alatt szép pirosra sül.
Szoktam tartja szeleteket is pácolni, mustárt és olajat használok.
Köret lehet, bármi, most nálunk a kukoricás pergős rizs a favorit.

Könnyen összedobható és a sütőben hamar elkészűl, a sonkás, zöldséges rakott tészta, tetején egy kis reszelt sajttal.

Szintén egyszerű, a sóágyon sűlt töltött csirke is. Mivel alufóliával van lefedve a tepsi, rá se kell nézni, csak 50 perc múlva levenni a fóliát és pirosra sütni a pipit.

zuzmó 2012.12.19. 17:18:37

Pulykamellet kiklopfolom, sózom, kicsit fűszerezem (ízlés szerint fokhagyma, kakukkfű, ilyesmi), összetekerem, baconbe göngyölöm, olajjal meglocsolom, éjjelre hűtőbe teszem. Másnap bele a tepsibe, mellé aszalt szilva (sok) lila hagyma (kevés)és fedő alatt párolom/sütöm. Mikor majdnem kész, fedő le, mellédobok pár félbe vágott almát és együtt készre sütöm. Nem szárad ki másnapra sem. Krumplipürével tálalom, gyerkőcök imádják :)Mivel előző nap elő lehet készíteni, másnap már nincs vele gond, mert megsül magától.

zuzmó 2012.12.19. 17:20:37

Ja, hogy a folyadék is meglegyen a pároláshoz, húslevessel leöntöm (2-3 dl, ez a hús mennyiségétől is függ), vagy felnőtt társaságnak borral is lehet készíteni.

zsuzsibuvar 2012.12.19. 23:19:51

Konfitalt libacomb meg a hozzavalok. Napokkal/hetekkel elore elokeszitheto, csak egy gyors piritas es talalhato. Egy comb fejenkent, masnapra nincs maradek. Pulykaval en nem veszodnek, akarhogy keszitve is csak szaraz, hallevest atpasziroznam kremlevesnek, ugy nem gond a szalka.
Pulykamaradekra guglizz angol szajtokat, tobb recept van erre mint az eredeti pulykara :)

IxChel 2012.12.22. 14:09:56

Nálunk kajahegyek lesznek, ennek megfelelően agybaj is van. Tegnap főztem húslevest - nem nagy cucc, a gyerek tömi a répát és a főtt husit befelé. Ma szabolcsi töltött káposztát csináltam, jelenleg bográcsban fő a halászlé. Aztán sütök még libacombot és -mellet. Ennyi. CSinálj töltöttkáposztát, az valamennyire karácsonyi és nem kell vele sokat szórakozni, viszont eláll több napig. A sült hús is ilyen. Töltöttkáposztát csinálhatsz sütőben is, akár cseréptálban, bedobod, néha öntesz hozzá valami folyadékot és szépen elvan magában. Csak azért hallal szarakodni, mert karácsony van, szerintem nem érdemes. Ja, süti nálunk tiramisu lesz, koffeinmentes kávéval és rumaromával. Bejglit csináltam, de csak a Férj eszi, meg a kutyák.

treszka 2012.12.27. 01:31:52

Tatár bifsztek, még sütni sem kell. A fűszerrel persze csínján kell bánni a gyerkőcök miatt.
Gellértnek paradicsomos kenyér, mert nem eszik mást. Pirinek bébiétel :)

R2D2 & C3PO 2013.01.28. 11:59:19

a hallébe készíts halgombócot. jó kis pepecs munka, viszont a gyerekek is kigyurmázhatják.
utána nálunk is sült van. ami épp eszembe jut... és vagy lassan sül a sütőben, vagy az asztalon sütjük meg raklett v. fondü formájában. előbbi biztonságosabb. ezek annyiból is jók, hogy akár nyáron összerakhatja az ember és a sütős verziót fel sem kell olvasztani... csak a köretet kell mellédobni.
sütihez... mivel a halászlével jól szoktunk lakni... - én valami könnyűt csinálok, pohárkrémet, tiramisut. meg keksz, mézeskalács, beigli. ha van kedvem, időm, akkor megsütöm sk, ha nincs, akkor bármelyik boltban meg lehet venni. én nem csinálok ebből kérdést...